Tanúsítvány

SSL Certificate

Laktózmentes fehérjék

Laktózmentes fehérje az arra érzékenyeknek: A tejtermékek az alapvető élelmiszerek közé tartoznak, hiszen tele vannak fontos tápanyagokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel, és azt is érdemes tudni, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen kalcium a tejtermékekből is hasznosulhat. Azoknak, akik érzékenyek erre az élelmiszercsoportra, nagyobb odafigyeléssel kell kiválasztaniuk nemcsak a fogyasztott ételeket, hanem a különböző étrend-kiegészítőket is. Szerencsére a laktózérzékenyeknek ma már nem kell lemondaniuk az értékes tejtermékekről, elég áttérniük azok laktózmentes változataira.

Tovább

Mit jelent a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szervezetben hiányzik vagy a szükségesnél kevesebb van a laktáz nevű enzimből, ami a tejcukor lebontásának első lépését végzi a vékonybélben. Ha ennek az enzimnek a hiányában a laktóz nem tud szőlőcukorra és galaktózra bomlani, emésztési zavarok lépnek fel, amelynek tünetei többek között a puffadás, a görcsös hasi fájdalom, hasmenés, rossz közérzet. E kellemetlen másodlagos tüneteken túl sokkal nagyobb probléma, hogy a vékonybél idővel visszafordíthatatlanul károsodhat, ami olyan súlyos betegséges kialakulásához vezethet, mint például a csontritkulás.

Fontos megemlíteni, hogy a laktózérzékenység nem azonos a tejfehérje-érzékenységgel. Utóbbi esetben nem alkalmazható diéta, és csak a tejtermékek teljes elhagyása jelenthet megoldást a problémára.

Alternatív megoldások

Noha leginkább a sajtgyártás melléktermékeként ismert, tápanyagban és fehérjében gazdag tejsavóból készülő fehérje por az egyik legelterjedtebb típus a termékcsaládon belül, léteznek egyéb, szintén remekül hasznosuló megoldások. A tejsavó fehérjére kiváló alternatíva a borsó-, a rizs-, a kender vagy akár a quinoa fehérje is, külön-külön és kombinálva is megbízható segítséget jelentenek az izomépítésben, hiszen megvan bennük minden esszenciális aminosav. Azoknak is tökéletes megoldást nyújtanak, akik nem fogyaszthatnak kazein fehérjét, lévén az is tejtermék.

Tovább