A kreatint egy francia tudós, Chevreul fedezte fel 1832-ben, mint a húsok alkotóelemét. Bár a
vizsgálatok már korábban, az 1920-as években arra utaltak, hogy a fizikai teljesítményt
kedvezően képes befolyásolni, csak a 80-as-90-es években terjedt el használata sportolók
között, hazánkba is csak ekkortájt érkezett meg. Azóta a legkülönfélébb sportolók használnak
kreatint (sikeres teniszjátékosok, labdarúgók, súlyemelők, testépítők) nagy megelégedéssel. A
szabadidő sportolók testük átalakításának, kinézetük javításának eszközét látják benne, és
ennek a véleménynek valós tudományos alapja van.
A kreatin egyike azon néhány táplálékkiegészítőnek, melyek igazán látványosan, gyorsan és
biztonságosan fejtik ki hatásukat. Az egyik fő hatásmechanizmus a vázizomzat energiával
való jobb ellátása, ami lehetővé teszi a hosszabb és keményebb edzést. Az erő nő, a
teljesítmény javul, az izmok teltebbek és nagyobbak lesznek.
A kreatin számos sportban jelentősen, néhány vagy néhány tíz százalékkal javítja a
sportteljesítményt. Leginkább a nagy erőt és intenzitást igénylő, rövid ideig tartó
megterheléseknél előnyös az alkalmazása, míg állóképességi sportokban ez az előny kisebb,
sőt bizonyos sportokban, például úszás esetén romolhatnak némileg az eredmények a nagyobb
testtömeg következtében, de ez utóbbi inkább csak feltételezés, és bizonyos idejű adaptáció
után valószínűleg ebben az esetben is az előnyök kerekednek felül.
A kreatin egy létfontosságú molekula, amely a szervezet energiatermelő folyamataiban, az
izomnövelésben és egyes neuromuszkuláris funkciók ellátásában is érintett. A szervezet
minden sejtjének energiaellátásáért felelős. Bár előfordul a természetben is, szervezetünk a
szükséges mennyiség mindössze 50%-át képes szintetizálni, a többit kénytelenek
vagyunk étkezések vagy táplálékkiegészítők szedése útján bevinni a szervezetünkbe.
A kreatinra ma még a legtöbben úgy tekintenek, mint valami féle szteroidra. Mivel elsősorban
erősportolók használják az izomerőt, kitartást és sportteljesítményt fokozó hatása miatt.
Káros, de semmiképpen sem egészséges anyag a kreatin a közhiedelemben. A valóság
teljesen más! A kreatin nélkülözhetetlen része szervezetünknek, főleg izomzatunkban,
agyunkban és veséinkben található meg. Élelmi forrásai elsősorban a hús, hal, tojás és
tejtermékek, azonban hőre érzékeny, így jelentős mennyiséghez csak akkor tudunk hozzájutni,
ha nyersen esszük ezeket. Emiatt jellemzően nem veszünk magunkhoz kellő mennyiségű
kreatint az étkezéssel. Különösebb veszélyben csak a vegetariánusok vannak. (Egy klinikai
kutatásban vegetariánusok jelentősen nőtt rövid idő alatt az IQ pontszámuk kreatin pótlás
hatására! Ez nem meglepő belegondolva, hogy agyunk is jelentős mennyiségű kreatint
tartalmaz és a vegetáriánusok nem jutnak kreatinhoz).
A kreatinnal kapcsolatos kutatásokat főleg kreatin-monohidráttal végezték, de vélhetőleg más
formái is hatásosak. Mi a biztosra megyünk, ezért termékeink főleg kreatin-monohidrátot
(Creapure ® védjegyű) tartalmaznak.
A kreatin pozítiv élettani hatásai:
- Izomgyarapodás és izommegtartás (idős korban is)
- Kognitív képességek javítása (főleg reakcióidő)
- Kialvatlanság tüneteinek enyhítése
- Jobb cukorháztartás (inzulin-érzékenység javulása a több izomglikogén raktár révén)
- Sportteljesítmény fokozása
- Fiatalító hatás (öregkorban megnövekedett lipofuscin mennyiségét csökkenti)
- Öregedési-foltok megelőzése és csökkentése időskori barnás bőrfoltok)
Krea Genic®
A krea-genic egy „pufferelt kreatin”, mely nem alakul át a gyomorban kreatininné, mielőtt
elérné az izomszövetet.
A kreatin-hidroklorid – a továbbiakban kreatin-HCl – a kreatinból származik. A kreatin egy
nitrogéntartalmú szerves vegyület, mely természetes formájában a gerinces állatok
energiatermelő folyamataiban vesz részt, és különösen az izomzat energiaellátásáért felelős. A
kreatin HCl egyfajta hirdoklorid só, melyet 2009-ben védtek le szabadalommal, és ekkor
kezdték el táplálékkiegészítőként gyártani. A kreatin HCl felfedezése gyakorlatilag a
véletlennek köszönhető. Olyan anyagok szintetizálása során fedezték fel, melyek a kreatin-
etil-észter gyártásához voltak szükségesek. Ez 2003-ban történt, és végül egy új, előnyösebb
kreatinforma felfedezése kerekedett belőle.
Miért hasznos a kreatin HCl szedése?
A kreatin-monohidráttal összehasonlítva a kreatin HCl molekuláris stabilitását, oldhatóságát,
felszívódását és gyakorlatilag zéró kreatininné történő átalakulását tekintve magasan veri
elődjét. A kreatinin egy nem kívánatos anyag, mely a kreatin szedésekor keletkezik
szervezetünkben. A monohidráttal szemben 59%-al jobb a felszívódása, emellett a kreatin-
etil-észternél és a kre-alkalynnál is hatásosabb kreatinforma.
Hatékonyabb és minimális mennyiség is elegendő belőle, nincs szükség ciklizálásra, nincs
szükség feltöltésre, viszonylag jó ár/érték, nem okoz felesleges mértékű vízvisszatartást.
Egy kutatás bebizonyította, hogy a kreatin HCl fogyasztása abszolút biztonságos. Rövid és
hosszabb távú kutatások egyaránt alátámasztották ezt a tényt.
Amennyiben nem megfelelő a folyadékfogyasztás a kreatin HCl szedésének ideje alatt, akkor
előfordulhatnak izomgörcsök. Más kérdés, hogy ez a sima monohidrátra is igaz lehet! A
kreatin HCl emellett nem okozott jelentős elmozdulást egyik anyagcsere marker szintjében
sem, és az elektrolit, valamint májenzim értékek, és a vörös- és fehérvérsejt számban sem
tapasztaltak eltérést. A vér lipidszintje és a vizeletminta vizsgálata sem hozott kedvezőtlen
eredményt. Ez azt jelenti, hogy a kreatin HCl szedése semmilyen módon nem befolyásolja
negatív irányban az egészségi állapotunkat. Mi több, egyes kutatások egyenesen az egészségi
állapot javulásáról számoltak be!