MI AZ A TESZTOSZTERON?

Juhász Béla
2022.10.24 11:58
MI AZ A TESZTOSZTERON?

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. Férfiaknál főként a herékben (latinul:  testis ) és jóval kisebb mértékben a mellékvesékben termelődik. A nők a petefészkekben és a mellékvesékben is termelnek tesztoszteront, de sokkal kisebb mennyiségben, mint a férfiak. A férfihormonok a női hormonokkal (ösztrogén és progeszteron) együtt a petefészekben és a mellékvesékben képződnek. Szükség van rájuk a haj, a szőrzet kialakulásához, csak a nőknek sokkal kisebb dózisban, mint a férfiaknak. A tesztoszteronszint a nőkben 1 nmol/l körül, míg a férfiakban 10-30 nmol/l esetén normális.


A férfiak fejlődéséhez való döntő hozzájárulása (férfi szexuális jellemzők kifejeződése, szakállnövekedés/testszőrzet, spermiumtermelés) mellett a tesztoszteron anabolikus (=építő) tulajdonságokkal is rendelkezik – ezért a hormon nagy érdeklődésre tart számot az (erő)sportokban. A tesztoszteron kulcsfontosságú hormon az izomtömeg kialakulásában és fenntartásában. Ebből következően az energiafelhasználással, a hangulattal és a libidóval is összefügg.

Hormonként a tesztoszteron egy megfelelő receptorhoz kötődik, és így aktiválja a fizikai folyamatokat, például az izomfehérje szintézist (izomépítés) vagy a porc-, csont- és vörösvérsejtek (eritrociták) képződését.

A természetes tesztoszteronszint növelése érdekében az úgynevezett életmódbeli beavatkozások a választás eszközei. Ide tartozik a minőségi alvás, az erősítő edzés és a kiegyensúlyozott étrend. 

A tesztoszteronszint csökkenhet olyan külső tényezők miatt, mint a helytelen táplálkozás, a stressz, az alváshiány vagy az életkor. Az alacsony tesztoszteronszint összefüggésbe hozható az alacsony energiaszinttel, a megnövekedett testzsírral stb. Ezen túlmenően, az alacsony tesztoszteronszint izomtömeg-, erőveszteséget és még a regenerálódási képesség csökkenését is okozhatja

Ami a tápanyagokat illeti, különösen fontos, hogy semmiből ne legyen hiány. Például a koleszterin a tesztoszteron előfutára. Ahhoz, hogy a szervezet elegendő koleszterint tudjon szintetizálni, nem szabad teljesen nélkülöznie az étkezési zsírokat! Napi 80-100 g zsírt is be kell vinni az étrendben a tesztoszteron termelés biztosítása érdekében.

Ami a mikrotápanyagokat illeti, a D-vitamin, a magnézium, a cink és a szelén különösen fontos a normál tesztoszteronszint biztosításához.

Vannak olyan növényi kivonatok is, amelyeket a tesztoszteron növelésével összefüggésben kutattak. Jól ismert példa erre az Ashwagandha (Withania somnifera) – egy növény, amelyet az indiai ájurvéda gyógyászatban évszázadok óta használnak a férfiasság növelésére.

Weider Prime (a természetes tesztoszteronszint fokozók új generációja):

KSM-66™: szabadalmaztatott, klinikailag tesztelt nagy tisztaságú és koncentrációjú Ashwagandha kivonat.

Az ashwagandha (más néven 'indiai ginzeng”) a legnépszerűbb növény Indiában, és még mindig használják az Ayurvédában, India ősi hagyományos természetgyógyászati ​​rendszerében. Az elfogyasztott rész az ashwagandha gyökér.

A KSM-66™ az ashwagandha (Withania somnifera) szabadalmaztatott, nagy tisztaságú és minőségű kivonata. A KSM-66™ talán egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy rendkívül koncentrált, széles spektrumú kivonat.

A KSM-66™ kizárólag az ashwagandha növény gyökeréből készül, kiváló minőségű technológiával, amely nem használ kémiai oldószereket vagy alkoholt a gyártási folyamat során.

Cordyceps sinensis kivonat: Kínában évszázadok óta használt összetevő magas hatóanyag-tartalma miatt, mint például nukleotidok, adenozin és szaponinok. A Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) erősíti az immunrendszert, vitalizál, növeli az energiaszintet, valamint a szervezet teljesítőképességét és az ellenállást a fáradtsággal szemben. Jótékonyan hat a tüdő és a szív munkájára, növeli a szexuális teljesítőképességet, fokozza a termékenységet. Kiegyensúlyozza a lelki állapotot, csökkenti a stressz indukálta feszültséget, enyhíti a depressziós tüneteket.

Króm: a glükózszint és az inzulinfunkció szabályozása

A króm az élelmiszerekben jelenlévő tápanyagok felhasználásához szükséges enzimek része. Ez az ásványi anyag hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához is.

D- vitamin:  Ez a vitamin hozzájárul az izmok normál működéséhez, valamint a csontok normál működéséhez.

B6- és B12-vitamin:  A normál energia-anyagcseréhez, valamint a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez hozzájáruló vitaminok. Ezenkívül a B6-vitamin hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához.

Cink:  kulcsfontosságú ásványi anyag a tesztoszteron termelésben, ezáltal segít fenntartani a normál tesztoszteron szintet. Ezenkívül a cink jelentősen hozzájárul az immunrendszer működéséhez és a sejtek oxidatív károsodásokkal szembeni védelméhez.

Kolin:  Hozzájárul a normál lipidanyagcseréhez és a normál májműködés fenntartásához.

Bioperine ® :  A Bioperine ®  a feketebors kivonat szabadalmaztatott formája, amely fő hatóanyagában, a piperinben gazdag.

Weider Premium Tribulus:

Prémium minőségű tesztoszteron szint növelő készítmény 90%-os aktív szaponin tartalommal (1 adagban/3 kapszula - 1800 mg hatóanyag), plusz cinkkel, növényi kapszulában. 

Európai tanulmányok azt mutatják, hogy a Tribulus terrestris megemelheti a tesztoszteron szintet az LH (luteinizáló hormon) vérszintjének emelésével, amely az agyalapi mirigyből választódik ki és felelős a tesztoszteron felszabadításáért.

Fokozza a nitrogén-monoxid felszabadulását, amely cserébe izmainknak nagyobb mennyiségű oxigénben gazdag vért biztosít. Végül, de nem utolsósorban, a test regenerációja felgyorsul az edzés utáni időszakban. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó hatása is van. 

Tudtad, hogy 25 éves korod felett csökken a tesztoszteron szinted?
A tesztoszteron nemi hormon a növekedési hormonnal együtt a legfontosabb hormon az izomzatépítéshez. Az izomzatépítő funkciója mellett, a magasabb tesztoszteronszint felelős az erősebb szexuális vágyért, a kitartásért, az erőért és az agresszivitásért.