Tanúsítvány

SSL Certificate

Vitaminok, ásványi anyagok

A vegyes táplálkozástól eltérő étkezési szokásokra való áttérés sokféle megfontolásból történhet: egészségügyi, de akár etikai okok is állhatnak a háttérben. Egy étrend melletti elköteleződés az előnyök mellett ugyanakkor súlyos kompromisszumokkal járhat: a szigorú étkezési szabályok betartása különböző hiánybetegségeket idézhet elő a szervezetben.

Tovább
 

Vega vagy vegán?

Sokan összetévesztik korunk két népszerű táplálkozási irányzatát: a vegetarianizmust és a veganizmust, amelyek – bár a húsmentesség alapelvében megegyeznek – sok szempontból különböznek egymástól. A vegetarianizmus kizárólag a táplálkozási formát jelöli, míg a veganizmus állatjogi mozgalom, amely az állatok kizsákmányolásának és kihasználásának elutasítására épülő szemléletben gyökerezik. Ennek értelmében a vegánok nemcsak húst, hanem semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak, és elutasítják az állatkísérletekhez köthető használati cikkeket is.

Borítékolható hiánybetegségek?

Dicséretes mind az egészségünk, mind az állatok jogainak védelme melletti elkötelezettség és állásfoglalás, a tapasztalat alapján azonban a rugalmatlan táplálkozási szabályok szinte minden esetben hiánybetegségek kialakulásához vezetnek. A növényi alapú táplálkozással lehetetlen fedezni szervezetünk komplex vitamin- és ásványianyag-szükségletét, hiszen az étrendből hiányzik az esszenciális vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó állati eredetű tápanyagforrás.

A D-vitaminhiány különösen a napfényhiányos időszakban érint érzékenyen, de az állati eredetű táplálékot kizáró étrend követői különösen szenvedhetnek a pótlásával, hiszen elsődleges forrásai a tengeri halak, máj és belsőségek.

A B-vitaminok hiányát növényi étrenddel lehetetlen pótolni, de mindenképpen érdemes akár szintetikus formában magunkhoz venni, hiszen hiánya hosszú távon akár vérszegénységet és idegrendszeri károsodásokat okozhat.

A vashiány a menstruációs vérveszteség miatt főleg a nőket érinti, és erre is érvényes, hogy a növényi táplálékból nehezebben beépülő nyomelemről beszélünk, ezért a rendszeres vaspótlás rendkívül fontos.

A kalciumhiány a tejtermékek megvonásával jelentkezik, és csontritkulást eredményezhet. Szintén a tejtermékek és a húsok elutasításához köthető a proteinhiány. Az izmok védelméhez és az egészségünk fenntartásához elengedhetetlen összetevőt fehérjeporokkal és zöldségfehérjével tudjuk pótolni.

Ezen kívül fontos lehet a mértékletes jódbevitel, például jódozott só formájában, illetve a szelén és a cink pótlása is.

Vegán vitaminok

Ha ismerjük ezeket az elemi fontosságú összetevőket, a hiánybetegség kialakulását egyszerűen megelőzhetjük vitaminpótlással és a megfelelő táplálékkiegészítők alkalmazásával.

Webáruházunk a speciális étrendet követők számára ideális választás, hiszen a Weider sportélelmiszerei között a különleges igényeknek is megfelelő étrend-, táplálékkiegészítők és vitaminok és megtalálhatóak. Lisztérzékenyeknek ajánljuk például a gluténmentes termékeinket, amelyek tejsavófehérje hozzáadásával készülnek, és rengeteg hasznos enzimet tartalmaznak.

A vegán vitamin termékek specifikusan a vegán életmódot folytatók számára kifejlesztett, állati összetevőktől mentes készítmények, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák.

A speciális étrendre való áttérés előtt lényeges fizikai állapotunk és testi szükségleteink részletes feltérképezése szakorvosi segítséggel. Igény esetén a Weider szakértői is rendelkezésre állnak, hogy felvázolják a választott diétát kiegészítő vitaminpótlás lehetőségeit.

Tovább