A kollagén pótlás előnyei

Juhász Béla
2022.04.05 16:50
A kollagén pótlás előnyei

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben, az emberi test fehérjeállományának nagyjából 30 százalékát ez az anyag alkotja. Ez a kötőszövetek fő összetevője, amely több testrészt "építőanyaga" is, beleértve a bőrt és izmokat, inakat, szalagokat.
Számos fontos funkciója van, például a bőr rugalmas szerkezetének biztosítása és a csontok megerősítése.


  • Az elmúlt években a kollagénkiegészítők népszerűvé váltak. A legtöbb hidrolizált, ami azt jelenti, hogy a kollagént lebontották, hogy könnyebben felszívódjon. Ezek a kiegészítők elsősorban por formájában, de kapszulákban vagy folyadékban is kaphatók.
    Többféle étel is növelheti a kollagénbevitelt, pl.: kocsonya, körömpörkölt, csontleves. Az emésztőenzimek az ezekben lévő kollagént egyedi aminosavakra és peptidekre bontják. A táplálékkiegészítőkben található kollagén azonban hidrolizált, ezért a szakemberek úgy gondolják, hogy hatékonyabban szívódik fel, mint az élelmiszerekből származó kollagén.
    A C-vitamin kulcsfontosságú a kollagén szintézisében, lehetőleg ezt is jutassunk be vele együtt a szervezetbe a legjobb hasznosulás végett.

    A kollagén bevitel egészségügyi előnyei

    1. Javíthatja a bőr egészségét

    A kollagén a bőr egyik fő összetevője. Szerepet játszik a bőr erősítésében, valamint a rugalmasságban és a hidratálásban. Az életkor előrehaladtával szervezetünk kevesebb kollagént termel, ami száraz bőrhöz és ráncok kialakulásához vezethet. Azonban számos tanulmány kimutatta, hogy a kollagénpeptidek vagy a hidrolizált kollagént tartalmazó kiegészítők lassíthatják a bőr öregedését azáltal, hogy csökkentik a ráncokat és a bőrszárazságot.

    Egy főleg nőkre összpontosító tanulmány úgy találta, hogy napi 5-10 gramm kollagén bevitele átlagosan 2 hónap alatt a bőr rugalmasságának és hidratáltságának javulásához vezetett. Ezenkívül a kollagénkiegészítők hozzájárulnak más fehérjék, például elasztin és a fibrillin termelődéséhez, amelyek kedvező hatással vannak a bőr állapotára.

    2. Enyhítheti az ízületi fájdalmakat

    A kollagén segít megőrizni a porcok integritását, védi az ízületeket. Mivel a kollagén mennyisége a szervezetben az életkor előrehaladtával csökken, nő a degeneratív ízületi betegségek, például az osteoarthritis kockázata. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a kollagénkiegészítők segíthetnek javítani az osteoarthritis tüneteit és csökkenteni az általános ízületi fájdalmat.


    Öt tanulmány áttekintése több mint 500, ízületi gyulladásban szenvedő emberen úgy találta, hogy 10 gramm kollagén napi bevitele átlagosan fél éven keresztül jelentős javulást eredményezett az ízületi merevségben és az ízületi fájdalmakban, melyekről előzetesen beszámoltak a betegek. A kutatók elmélete szerint a kollagén felhalmozódhat a porcokban, és kollagéntermelésre serkentheti a szöveteket – ez csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat.

    3. Megelőzheti a csontritkulást

    Csontjaink nagyrészt kollagénből állnak, és ahogy annak mennyisége a szervezetben az életkorral csökken, úgy a csonttömeg, annak sűrűsége is romolhat. Ez csontritkulást okozhat, emiatt alacsony csontsűrűség és a csonttörések nagyobb kockázata várható.

    A tanulmányok megjegyzik, hogy a kollagénkiegészítők segíthetnek gátolni a csont állapotának romlását. Egy 12 hónapos vizsgálatban a nők naponta kalciumkiegészítőt szedtek 5 gramm kollagénnel, vagy kalciumkiegészítőt, kollagén nélkül. A vizsgálat végén a kalcium- és kollagénkiegészítőt szedők vérében lényegesen alacsonyabb volt a csontbontást elősegítő fehérjék szintje, mint azoknál, akik csak kalciumot szedtek.

    Egy másik tanulmány hasonló eredményeket mutatott 66 nőnél, akik napi 5 gramm kollagént vettek be 12 hónapig. A kollagént szedők csontsűrűsége (BMD) akár 7%-kal is megnőtt azokhoz képest, akik nem szedtek kollagént. A BMD az ásványi anyagok, például a kalcium sűrűségének mértéke a csontokban. Az alacsony sűrűség a csontok gyengeségével és a csontritkulás kockázatával jár.

    4. Növelheti az izomtömeget

    A szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a kollagén a vázizomzat fontos összetevője is. Tanulmányok szerint, a kollagénkiegészítők segítenek növelni az izomtömeget a szarkopéniában szenvedőknél. (az izomtömeg bizonyos korban bekövetkező csökkenése)

    Egy 12 hetes vizsgálatban 27 ilyen betegségben szenvedő férfi 15 gramm kollagént vett be napi edzésprogramja után. Azokhoz a férfiakhoz képest, akik sportoltak, de nem szedtek kollagént, lényegesen több izomtömeget nyertek. A kutatók felvetették, hogy a kiegészítőként szedett kollagén elősegítheti az izomfehérjék, például a kreatin szintézisét, valamint serkentheti az izomnövekedést edzés után.

    5. Segítheti a szív egészségét

    A kutatók elmélete szerint a kollagénkiegészítők segíthetnek csökkenteni a szívproblémák kialakulásának kockázatát. A kollagén rugalmasságot biztosít az artériáknak, az ereknek, amelyek a vért szállítják a szívből a test többi részébe. Elegendő kollagén hiánya érelmeszesedéshez vezethet, amely az artériák beszűkülését okozhatja. Ez az állapot végül szívrohammal vagy stroke-kal is végződhet.

    Egy 6 hónapos vizsgálatban 31 egészséges felnőtt 16 gramm kollagént vett be naponta. Az artériák merevségének mértéke jelentősen csökkent a vizsgálat kezdetétől a végéig. Emellett a HDL (jó) koleszterin szintje átlagosan 6%-kal emelkedett.


    Egyéb lehetséges előnyök

    Más vélemények szerint a kollagén további egészségügyi előnyöket nyújthat. Ezeket az állításokat azonban egyelőre nem támasztják alá tudományos kutatások.

    Néhány egyéb lehetséges dolog, amivel kapcsolatban a kollagén segíthet:

    • egészséges bélműködés fenntartása

    • egészséges testtömeg fenntartása

    • szorongás csökkentése

    • hangulat javítása

    • az egészséges köröm- és hajnövekedés elősegítése.

    Milyen típusai vannak és miért fogyasztják ezeket?

    A leggyakoribb kollagéntípusok:

    • I-es típusú kollagén: ez az egyik leggyakrabban előforduló típus az emberi szervezetben, és hozzájárul a bőr egészségéhez.

    • II-es típusú kollagén: ez elsősorban a porcban fordul elő és hozzájárul az ízületek egészségéhez.

    • III-as típusú kollagén: ez a típus is a bőr egészségéhez járul hozzá azáltal, hogy javítja a rugalmasságot.

    • V-ös típusú kollagén: ez a típus hozzájárul a méhlepény növekedéséhez a várandós nők esetében.

    • X-es típusú kollagén: ez a típus a porcban is előfordul és hozzájárul a csontok egészségéhez és fejlődéséhez.

    A legtöbb kiegészítő ezek közül több típust, és esetleg egyéb kollagéntípusokat is tartalmazhat.
    A legtöbb felnőtt esetében a kollagén táplálékkiegészítők szedése nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot.
    A kutatások szerint a marhakollagén (Peptan®) hatékony és biztonságos, legalább 10 g/nap dózisban, de a nagyobb mennyiség fogyasztása se járt negatív hatással.