Vízfogyasztás + BCAA

Juhász Béla
2022.03.21 15:44
Vízfogyasztás + BCAA

Most megtudhatod az igazságot a napi folyadék fogyasztást illetően.

Az Institute of Medicine javaslata szerint egy átlagos férfi számára napi 2,5-3 liter víz elfogyasztása ajánlott, egy átlagos nőnek pedig legalább 2-2,5 literre van szüksége. Ha pedig rendszeresen edzel, ez a mennyiség mindenképpen emelkedik.
Ha nagyobb az izomtömeged, több folyadékra is lesz szükséged, hogy megfelelően hidratáld a tested, mivel az izmok maguk is több vizet tartalmaznak. Ha rendszeresen edzel, ne feledkezz meg arról, hogy sokat kell innod az edzés ideje alatt is!
Az Amerikai Sportorvosi Főiskola fél liter vizet ajánl edzés előtt, 2-2 decit edzés közben – körülbelül 15 percenként – és háromnegyed litert edzés után.
A kutatások azt bizonyítják, hogy már 2% vízhiányból fakadó testsúlycsökkenés komoly izomveszteséget tud okozni.
Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a megnövelt vízfogyasztás hozzájárul a testsúlycsökkenéshez is. Egy német kutatás például rámutat arra, hogy a vízfogyasztás gyorsítja az anyagcserét és felturbózza a fogyást. Érdemes szem előtt tartani tehát a vízfogyasztás pozitív élettani hatásait és inkább ásványvizet kortyolgatni a bolti, tartósítószeres, ízesített - sokszor igazi kalóriabombák - helyett.

Unod a vizet? Ízesítsd Premium BCAA-vel vagy Amino Power Liquid-del. 
 
Miért hasznos a BCAA edzés közben?

A BCAA-t 3 esszenciális aminosav alkotja: leucin, izoleucin, valin.
A sportolók szempontjából a BCAA-k rendkívül fontos aminosavak, mert a máj helyett az izomban dolgozza fel a szervezet.
Az első dolog, amit meg fogsz tapasztalni a BCAA kiegészítő fogyasztásakor, az az egészséges immunrendszer.
Diéta során a BCAA nagyszerű energiaforrás. Minden testépítő alkalmazza. A BCAA megakadályozza ugyanis, hogy alacsony kalória bevitel mellett veszíts az izomzatból. A testzsírt viszont csökkenésre "sarkalja".
Más előnyei a BCAA-nak, hogy csökkenti a kortizol szintet, csökkenti az izomfájdalmat és növeli az erőszintet.
Minimum 5, de lehetőleg 10 g BCAA fogyasztásával számoljunk edzések közben. Az egyéni igényeknek megfelelően, diéta idején 20 g sem mondható alkalmanként soknak.