Vitamin- és ásványianyag-pótlás gluténmentes diétát követőknek

2021.09.07 13:54
Vitamin- és ásványianyag-pótlás gluténmentes diétát követőknek

A kiegyensúlyozott, egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen napi vitamin- és ásványianyag-szükséglet beviteléről a speciális diétát tartóknak sem szabad megfeledkezniük; sőt, őket még hatványozottabban fenyegeti a hiánybetegségek kialakulásának veszélye.

A veganizmus/vegetarianizmus vagy a laktózmentes táplálkozás mellett az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a glutént elhagyó étrend is. Akár ételintolerancia, akár önként vállalt életmódváltás áll a gluténmentes diéta hátterében, lényeges – akár táplálékkiegészítő készítményekkel – rendszeresen pótolni a zsírban és a vízben oldódó esszenciális vitaminokat, továbbá olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint például a vas, a cink, a szelén, a kalcium vagy a magnézium.

A rettegett glutén

A glutén a búzában és egyéb gabonafélékben megtalálható összetett természetes fehérje. Az élelmiszerek között elsődlegesen a tésztafélék, kenyerek, zsemlék, kiflik és más péktermékek vagy éppen bizonyos müzlikészítmények tartalmazzák, de a gabonából készült alkoholos italokban (pl. sörökben, whiskykben) is jelen van.

Sajnos azonban napjainkban egyre több embernél diagnosztizálnak gluténérzékenységet (cöliákiát), aminek következtében teljes mértékben ki kell zárniuk a glutént tartalmazó ételeket, italokat a táplálkozásukból. A betegség tünetei lehetnek többek között a hasmenés, a puffadás, a hányinger, de akár a fáradékonyság, az ingerültség vagy az izomgyengeség is. Mindezek kiváltó oka a tápanyaghiány. Ha ugyanis nem derül fény időben a cöliákiára, a gluténbevitel miatt károsodnak a vékonybélbolyhok, ami felszívódási zavarok kialakulásához vezethet. A gluténintoleranciára gyógymód jelenleg nincs, azonban a megfelelő diétával tünetmentesen tartható.

A rendszeres gluténfogyasztás azoknál is eredményezhet lelassult anyagcserét vagy testsúlyproblémákat, akik nem szenvednek cöliákiában, ezért sokan a fogyás érdekében hagyják el – ha csak időszakosan is – a glutént az étrendjükből. Az ő esetükben nem jelent gondot, ha alkalmanként mégis esznek glutént, így nem szükséges olyan szigorú diétát tartaniuk, de az optimális vitamin- és ásványianyag-bevitelre nekik is fokozottan figyelniük kell.

Miért ajánlott gluténmentes vitaminokat szedni?

Gyakori helyzet, hogy mire a cöliákiát diagnosztizálják, a beteg szervezete már vitaminhiányos állapotban van, ami a glutént tartalmazó élelmiszerek elhagyásával akár még tovább is fokozódhat. A hiányállapotok megszüntetéséhez elengedhetetlen a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás, de ez önmagában nem feltétlenül elég. A vitaminok, ásványi anyagok ajánlott napi bevitelének biztosításához javasolt gluténmentes étrend-kiegészítőket, vitaminkészítményeket is szedni – különösképpen a rendszeres testmozgást végzőknek, aktív sportolóknak.

Ezek a termékek nemcsak az általános erőnlétet javíthatják, de vannak közöttük kifejezetten immunerősítő vagy ízületvédő hatásúak, valamint multivitamin-készítmények is, amelyek többek között A-, D-, E-, B6-, B12-vitaminokkal, folsavval, jóddal, cinkkel, szelénnel és sok egyéb hasznos ásványi anyaggal, nyomelemmel töltik fel a szervezetet.

Ha te is szeretnél glutént nélkülöző diéta mellett gondoskodnia az optimális vitamin- és ásványianyag-bevitelről, böngészd végig gluténmentes termékeink kínálatát! Laktózérzékeny vagy? Tekintsd meg kiváló minőségű laktózmentes fehérjéinket is!